Snabbstart: Spela

What language do you learn?

What language do you speak?


Ukrainska språkets rötter och grenar

Slaviska språk delas vanligtvis upp av språkvetare i tre huvudgrupper som bestäms av deras geografiska position: västlig, sydlig och östlig slaviska. Förutom att de delar samma etniska grund och flera lingvistiska likheter, är det också lätt att hitta många olikheter mellan de tre grupperna. Det bör dock sägas att oavsett kategorin språket tillhör, kan slaviska talare för det mesta förstå varandra utan tolk. Dessutom kommer det bli extremt lätt för dig att gå från ett slaviskt språk till ett annat när du väl lärt dig något av dem, och då blir du genast en äkta polyglott eller flerspråkig person. Det är därför det är så viktigt att lära sig ukrainska om du planerar att lära dig något annat språk i det östslaviska språkträdet, som till exempel ryska eller vitryska.

Statistik och egenskaper för ukrainska språket

Antalet ukrainisktalande människor ligger någonstans runt 51 miljoner, av vilka 90% är koncentrerade i Ukraina. De andra 10% består av den ukrainska diasporan, som är spridd i flera länder över hela världen; Argentina, Brasilien, Kanada, Lettland, Polen, Rumänien, Ryssland, Ungern, USA och Vitryssland.

Av alla slaviska språk liknar ukrainskan ur ett strukturellt perspektiv, mest det ryska språket. Självklart är det resultat av den ryska dominansen över Ukraina såväl som det ständiga inflytandet från rysk handel och migration i området. De flesta språkvetare kommer att hålla med om att när du väl kan antingen ryska eller ukrainska, tar det bara några månader och en bra kurs för att lära sig det andra språket. Därför skulle det till och med vara bortkastad kunskap att inte lära sig det "komplementära" språket när du väl studerat ett av dem.

Att lära sig ukrainska

Om du bestämt dig för att studera ukrainska på egen hand, i hemmets lugna vrå, istället för att gå organiserade “Lär dig ukrainska” kurser eller liknande, finns det några metoder tillhands, som kan komma att bli ganska användbara. Först och främst ska du komma ihåg att internet är din vän och att du enkelt kan hitta gratis lektioner i ukrainska online, varav några kan visa sig vara mycket användbara, medan andra bara är bortkastad tid. Börja ingen kurs innan du försäkrat dig om att det är exakt vad du är ute efter, och hör dig gärna för så att du vet vad andra säger om kursen.

Det andra alternativet du har är att lära dig genom några glada ordspel. Ordspel är bra alternativ för nybörjare utan någon kunskap i ukrainska språket, men som vill skapa en grund för att förbättra ordförrådet. Dessa spel kommer hjälpa dig att lättare memorisera ord och några kan också hjälpa dig med stavning och uttal. Så du kommer slå flera flugor i en smäll.


Languages

Ukrainska, Svenska, mer

Lektioner

Ukrainska-Svenska, mer


Articles about Ukrainian in other languages