Snabbstart: Spela

What language do you learn?

What language do you speak?


Spanska språkets rötter

Språkforskare anser att spanska språket föddes i norra Iberiska halvön, i området runt Burgos och La Rioja. Vid den tiden var halvön under romerskt inflytande, därför var latin verktyget som användes för handel och affärer. Genom att ta detta nya språk och finslipa det med sina egna specifika språkdrag, spreds det sedan av ortsborna över hela halvön, för att så småningom bli officiellt språk för regering och handel.

Eftersom spanskan i rötterna är ett romanskt språk behåller det sin förälders grundregler och struktur. Emellertid påverkade och bidrog de lokala iberiska influenserna såväl som andra nomadiska influenser i området till en bred och specifik tillväxt av språket. Så formades det spanska språket, vilket snart kommer att gå till historien som ett av de mest vitt spridda och använda språken i världen.

Den moderna spanskan

Under kolonisationseran var Spanien en global makt och ett av de mäktigaste länder ute på haven med sin enorma flotta och sitt stora nät av handelsvägar, för att hålla sin position. Detta hjälpte för att sprida det spanska språket, allteftersom kolonisatörer, guldletare och upptäcktsresande tog sig över oceanerna och bebyggde de nya markerna. Effekten av detta kan man idag se i de flesta syd- och centralamerikanska länder, såväl som i karibiska området där spanska är officiellt språk.

Tips för att lära sig spanska

Eftersom det är ett av nutidens mest talade språk, med sina mer än 450 miljoner talare, så börjar spanska bli attraktivt eller till och med nödvändigt för allt fler människor. Om du inte har möjlighet att studera språket i skolan eller genom någon annan typ av organiserad utbildning, kan du göra det på egen hand genom en “Lär dig spanska” kurs eller med en bok. Självklart kostar dessa kurser en hel del och de har även ett fast schema som kan vara svårt att följa. I så fall är det bästa du kan göra, att leta efter en hemsida som erbjuder gratis spansklektioner online. Sådana hemsidor har en hel del innehåll som kan vara användbart för att förbättra ordförrådet och för att memorisera ord på spanska.

På tal om att öka ordförrådet, ännu ett fantastiskt sätt att åstadkomma detta är genom att spela ordspel. Vissa hemsidor erbjuder sådana ordspel gratis, och det kan vara ett otroligt roligt och avslappnat sätt att lära sig spanska. Om allt sådant misslyckas och du känner att du inte kan memorisera ord eller öka ordförrådet genom ovan nämnda metoder, så kan du alltid titta på lite spansk tv; särskilt om du är intresserad av såpoperor. Att lära sig med hjälp av media är ett jättebra sätt att komma igång, och du kommer att märka en stabil ökning av ordförrådet redan efter ett par veckor.


Languages

Spanska, Svenska, mer

Lektioner

Spanska-Svenska, mer


Articles about Spanish in other languages