Snabbstart: Spela

What language do you learn?

What language do you speak?


En liten inblick i det portugisiska språket

I grunden är portugisiska ett latinskt språk som också består av flera lager nomadiska influenser såväl som infödda influenser från invånarna på iberiska halvön. Utav alla latinska språk liknar portugisiskan mest spanskan, eftersom de båda språken har uppstått ur liknande kulturer och har haft nästan samma influenser genom historiens gång. En portugisisktalande person kan lätt förstå en spansktalande och tvärtom, trots att det finns några skillnader mellan de båda språken, särskilt vad gäller uttal och stavning.

Likheterna mellan portugisiska och spanska slutar inte här. Guldåldern för båda språken var under kolonisationseran, då upptäcktsresande från båda länderna satte fot i de nya markerna i Sydamerika, där de etablerade nya samhällen. Spanjorerna koloniserade bland annat områden som vi idag känner till som Argentina och Mexiko, medan portugiserna koloniserade vad som idag är Brasilien. Därför är portugisiska än idag Brasiliens officiella språk, vilket gör att det kan behålla titeln som det andra största latinska språket i världen, med ungefär 180 miljoner talare i Portugal, Brasilien och flera andra små länder.

Portugisiska språkets egenskaper

Portugisiska anses ofta vara ett "melodiskt" språk, på grund av dess roliga uttal. Precis som flera andra latinska språk är portugisiska inte lika trögt som till exempel germanska språk, och de grammatiska reglerna liknar väldigt mycket dem i spanska, franska eller italienska. De flesta “Lär dig portugisiska” kurser och böcker, kommer att betona att språket är analytiskt eftersom det har övergivit sina kasusböjningar, men forftarande är det dynamiskt och mjukt. Vokabulär, grammatik och stavning är lätta att förstå och lära sig även om man inte är bekant med något annat latinskt språk.

Egentligen är en av de största fördelarna med att lära sig portugisiska, att du enkelt kan få tillgång till andra språk i det latinska språkträdet. När du väl lärt dig portugisiska, kan inget hindra dig från att bli en riktig flerspråkig person, eftersom du kan överföra dina kunskaper till spanska, franska, italienska, rumänska eller vilket språk som helst med latinska rötter.

Hur börjar jag?

Precis som i många andra språk är det första du gör när du börjar lära dig portugisiska, att förbättra ditt ordförråd. Hitta översatta texter och försök läsa båda versionerna för att upptäcka likheter, och självklart kan du använda en ordbok om du är osäker på hur ett visst ord blivit översatt. Men börja inte med första bästa text du hittar på internet, de kommer antagligen vara alltför komplicerade. Det finns flera gratis lektioner i portugisiska online som kan förse dig med texter mer anpassade för nybörjare.

När du nått den punkt då du kan analysera en text och förstå de största dragen, då kan du gå vidare till lite mer komplicerade grejer som grammatik, stavning, uttal och så vidare. Men glöm inte bort din orddatabas. Även om en naturlig ökning av ordförrådet sker under läroprocessen, kan du alltid förstärka den med mycket läsning. Eller genom att spela roliga och avslappnande ordspel som hjälper dig att memorisera vissa ord eller fraser.Articles about Portuguese in other languages