Snabbstart: Spela

What language do you learn?

What language do you speak?


Den stigande solens språk

Japansk kultur är väldigt fascinerande för resten av världen på grund dess unika och vackra karaktär, men även på grund av landets ekonomiska makt. Detta har lett till att många människor eftertraktar studier i japanska språket, vare sig det är för affärer, karriärsmöjligheter eller helt enkelt för att tillfredsställa sin egna nyfikenhet vad gäller Japan och dess språk. Låt oss också vara ärliga och konstatera att du imponerar mer på dina vänner och nytt folk om de hör att du pratar japanska, än om du säger att du pratar franska eller spanska, som är vanligare. Om du klarar av att lära dig japanska (vilket inte är det enklaste) då kommer andra språk verka jättelätta och på nolltid kommer du anses vara en flerspråkig person.

Svårigheter när man lär sig japanska

Ur en västerlännings perspektiv är det ganska svårt att lära sig japanska, på grund av den krävande grammatiken, artighetsreglerna, alfabetet (man använder en kombination av tre skriftspråk - Kanji, Hiragana och Katakana). Dessa regler är inte svåra i sig, men det är ganska komplicerat för oss att lägga systemet vi är vana vid åt sidan, och ersätta det med något som är totalt annorlunda.

Ännu något som kan göra det svårt när man ska lära sig japanska är att det är ett agglutinerande språk. Med detta menas att det är ett syntetiskt språk där varje affix representerar en given mening, snarare än att ordets stam förändras. Detta koncept är inte enkelt att förstå, i alla fall inte förrän man vänjer sig vid det. De flesta “Lär dig japanska” kurser försöker undvika jämförelser mellan japanskan och västerländska språk, helt enkelt för att det stjälper mer än det hjälper i läroprocessen.

Att lära sig japanska på nätet

Trots att den senaste popularitetsvågen gjort att många institutioner och företag har organiserat japanskkurser, kan man också lära sig det på nätet, på fritiden och ofta utan att spendera alltför mycket pengar på läroprocessen. Det finns dussintals företag som erbjuder gratis lektioner i japanska online och de kan vara ett jättebra sätt att börja lära sig. Ett annat alternativ kan vara att testa några ordspel. Trots att de inte kommer vara lika användbara som en hel kurs kan du ändå testa dem, eftersom de kan hjälpa till att lättare memorisera ord och förbättra ordförrådet på kort tid.

Sist men inte minst, om du redan har en grund att jobba på, skulle du kunna läsa översatta texter och försöka hitta samband mellan de båda versionerna, för att upptäcka nya ord, olika sätt att vara artig på, och så vidare. När du kombinerat alla dessa metoder kommer dem att ge utdelning i form av en märkbar ökning av ordförrådet och med dina kunskaper i japanska kommer du att imponera på dina vänner på nolltid.


Languages

Japanska, Svenska, mer

Lektioner

Japanska-Svenska, mer


Articles about Japanese in other languages