Snabbstart: Spela

What language do you learn?

What language do you speak?


Värt att veta om det tyska språket, innan du börjar lära dig

I likhet med vilken läroprocess som helst kan det vara bra att lägga upp en grund och hitta mer information om vad det är man försöker assimilera. Därför ska vi börja med en kort lektion i tyska språkets historia, så att vi kan förstå vikten av att lära sig det och även varför det anses som ett av de enklaste språken att lära sig när man redan kan engelska.

Tyska anses vara ett av världens största språk, trots att det i antal talare inte kan tävla mot andra språk, som till exempel spanska, franska, engelska, kinesiska eller hindi. Det anses ändå stort på grund av den ekonomiska och politiska makten som tyskspråkiga länder har. De flesta som talar tyska är koncentrerade i Centraleuropa, i följande länder: Tyskland, Österrike, Polen, Lichtenstein, Luxemburg och några delar av Schweiz, Belgien, Rumänien och Italien.

Så varför anses tyska så enkelt att lära sig?

Om du bara börjar en “Lär dig tyska”-kurs, eller går några få gratis tysklektioner online, kommer du att börja inse att tyska faktiskt är ett språk som är lätt att lära sig. I början kan du bli lite skrämd av de "långa orden", de tre extra omljuden och det där grova uttalet. Men om du tar dig tid att studera, kommer du att märka att det faktiskt är rätt lätt om du väl behärskat engelskan (till och med lättare om du redan har engelska som modersmål).

Båda språken har levt under konstant "samarbete" genom tiderna, och på så sätt påverkat varandra. Att de delar samma västgermanska grund och latinska influenser gör att de står än närmare. Många ord liknar varandra på engelska och tyska, vilket gör det enklare för en engelskspråkig person att memorisera ord och förbättra ordförrådet på tyska. Dessa ord kallas kognater och bland dem finns tre stora ordkategorier som man kan identifiera:

Kognater – dessa ord har exakt samma form och betydelse både på engelska och tyska, vilket gör att de blir extremt enkla att använda på vilket som helst. Kognater uttalas och stavas likadant på båda språken. De är bra för att sätta igång läroprocessen och kan hjälpa dig att bygga upp ditt tyska ordförråd. Exempel på kognater är: butter, finger eller winter.

Besläktade ord – den här gruppen tillhör också kognater, men orden är något olika vad gäller uttal eller stavning. I denna grupp finns hundratals ord såsom (tysk version - engelsk version): Bett – Bed, Bier – Beer, Gott – God, Haus – House, Maus – Mouse, Katze – Cat, Lachen – Laugh, Sommer – Summer, Wetter – Wheather, och så vidare.

Falska kognater – den sista gruppen kognater kan göra det svårt för nybörjare som lär sig tyska. Många “Lär dig tyska” kurser och gratis tysklektioner online kommer att ha särskilda kapitel inriktade på falska kognater, eftersom det är så lätt för en nybörjare att bli förvirrad. Falska kognater är ord som ser likadana ut och/eller låter likadant på båda språken, men deras betydelse är helt olika. Exempel på detta är (tyskt ord – engelskt ord – svensk betydelse): baum – beam – träd, gift – gift – gift, knabe – knave – pojke, kopf – cup – huvud, stadt – stead – stad. Det är extremt viktigt att memorisera ord som kategoriseras som falska kognater, så att man inte använder dem i fel sammanhang i en konversation.

Languages

Tyska, Svenska, mer

Lektioner

Tyska-Svenska, mer


Articles about German in other languages