Snabbstart: Spela

What language do you learn?

What language do you speak?


Den franskspråkiga världen

Franska är ett språk som härstammar från latin, därmed liknar dess etniska bas, mest andra romanska språk såsom spanska, italienska, portugisiska, rumänska, och så vidare. Ovanpå detta så kallade latinska lager, har franskan påverkats från många andra språk såsom keltiska språket, från Gallien, andra germanska språk och klassisk grekiska. Det är lätt att spåra dessa influenser, både i franskans uttal, stavning och grammatik, och det ger språket ett unikt karaktärsdrag bland de andra romanska språken.

Termen “francofoni” hänvisar till hela den franska diasporan som är spridd i över 40 länder med franska som officiellt språk. Förutom Frankrike, talas språket i flera europeiska länder såsom Belgien, Luxenburg eller Schweitz, runtom i hela Kanada och även i flera afrikanska länder, som till exempel: Algeriet, Elfenbenskusten, Tunisien, Marocko, Kongo, Niger, Senegal, med flera. I alla dessa länder studeras franska antingen som huvudspråk och används i undervisningen, eller som ett "officiellt" andraspråk, nästan på samma nivå som modersmålet. “Lär dig franska” kurserna är populära både i organisationer och bland privatpersoner.

3 anledningar till att börja läsa franska

1. Om ditt modersmål har ett romanskt eller anglosaxiskt ursprung, kommer det att bli extremt lätt att lära dig franska, eftersom språket delar många grammatiska regler och strukturer med de ovan nämnda språken. Att memorisera ord blir enkelt eftersom de franska orden är väldigt lika sina engelska motsvarigheter. Så om du läser och förstår engelska, borde du också ha lätt för att utöka ditt ordförråd på franska.

2. Om du varken har tid eller pengar att gå en av de många “Lär dig franska” kurser som finns överallt i hela världen, kan du istället välja att ta gratis fransklektioner online. På internet erbjuds många sådana gratislektioner i varierade former. Allt från frågelekar som hjälper dig att memorisera ord , ordspel som hjälper till att bygga upp ditt ordförråd och förbättra din stavning, till klassiska grammatikkurser.

3. Franska är idag ett av de sex internationella språken, vilket gör att det är extremt viktigt att kunna det eller åtminstone förstå det, särskilt om du jobbar inom en sektor där "internationell" är ett nyckelord. Handel, diplomati, media och flera andra områden är starkt påverkade av franska. Därför kan några gratis fransklektioner online ta dig ur många knepiga situationer, och även imponera på de människor du jobbar med.


Languages

Franska, Svenska, mer

Lektioner

Franska-Svenska, mer


Articles about French in other languages