Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba TurcaDate istorice legate de limba Turca

Fiind una dintre cele mai mari puteri Europene si internationale in Evul Mediu, Imperiul Otoman, stramosul Turciei de azi s-a extins in noile teritorii cu ajutorul a doua elemente: sabia si limba. Desi istoria ne spune ca sabia a fost folosita ceva mai mult, limba Turca a avut fara doar si poate un rol crucial in asimilarea multor zone noi cucerite, deoarece mai tot ce tinea de comert, relatii internationale si alte aspecte similare in Europa de Sud Est al acelor timpuri era facut in Turca.

Din punct de vedere etnic, Turca este o limba ce face parte din grupul Ural-Altaic, alaturi de Ungara si Finlandeza. Acest grup de limbi s-a format in Asia Mica si s-a extins spre Vest, in Europa.

Astazi, limba Turca este vorbita de peste 70 de milioane de oameni pe intreg mapamondul, majoritatea lor aflandu-se, evident, in Turcia. O alta parte importanta a diasporei turcesti se afla in Europa Centrala si de Sud Est, in tari precum Danemarca, Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Franta si Israel dar si in Iran sau Irak.

Dificultati comune in invatarea limbii Turce

Nu conteaza din ce cultura faci parte si ce alte limbi stii sa vorbesti, Turca va fi probabil o limba grea de invatat pentru tine. Asta nu inseamna ca nu poate fi invatata daca esti destul de ambitios, dar necesita mult mai mult lucru decat alte limbi “usoare” cum ar fi Spaniola, Franceza, Engleza si asa mai departe.

Pentru inceput, scrierea in limba Turca este greu de inteles. La inceputul secolului 20, Turcia folosea alfabetul Perso-Arabic in scrieri dar odata cu Kemal Ataturk (considerat formatorul Turciei moderne) s-a trecut la alfabetul Latin. Acest fapt poate cauza confuzii inca, desi vechiul stil Perso-Arabic nu mai este folosit aproape deloc. Majoritatea cursurilor de invatare a limbii Turce se concentreaza pe alte aspecte mai intai decat sa inceapa cu scrierea, tocmai pentru a evita anumite confuzii inca de la inceput.

Din punct de vedere gramatical Turca este considerata destul de usoara si regulile ei pot fi asimilate usor, deci nu aici va fi problema princpala. Alte doua puncte de care va trebui sa te ocupi putin mai mult sunt ortografia si pronuntarea cuvintelor, care nu sunt la fel de usoare.

Dar inainte sa poti pronunta cuvinte sau sa ai probleme cu ortografia, trebuie sa ai o baza de cuvinte cu care poti lucra in primul rand. Crearea unui vocabular de baza ar trebui sa fie primul pas cand incepi sa inveti Turca. Acest fapt poate fi obtinut prin mai multe mijloace, printre care urmarea unor cursuri gratuite de Turca online sau folosirea de texte traduse. Atata timp cat materialele folosite sunt de calitate si au un grad de dificultate crescator, ambele metode pot fi la fel de utile. O a treia optiune ar fi folosirea jocurilor de vocabular pentru a memora cuvinte noi si a corecta ortografia. Aceasta poate fi o alternativa relaxanta la cursurile “serioase” sau poate fi privita ca o metoda care complementeaza aceste cursuri.


Languages

Turca, Romana, more

Lectii

Turca-Romana, more


Articles about Turkish in other languages