Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba RomanaIstoria limbii Romane

La inceputul mileniului I, teritoriul ocupat azi de Romania era populat de comunitati Geto-Dace, o familie de triburi indo europene. Expansiunea Romana venind din Europa Centrala si influentele grecesti din Sud au facut ca Geto-Dacii sa aiba contact cu aceste doua mari civilizatii in acelasi timp, mai intai prin comert iar mai apoi prin razboaie. Scrierile romane legate de negustorii Geto-Daci din acele timpuri atesta ca acestia erau de-a dreptul poligloti, putand vorbi atat Latina cat si Greaca si dialectele locale. Prin combinarea acestor 3 culturi (desi cea predominanta a fost indiscutabil cea Latina) s-a format poporul Roman si limba Romana.

De fapt, din vechiul dialect Geto Dac nu au ramas decat aproximativ 100 cuvinte “pure”, celelalte fiind asimilate si latinizate sau pur si simplu inlocuite cu echivalentul lor Latin. Influenta greceasca este vizibila mai mult in sudul Romaniei de azi si nu este foarte importanta, dar trebuie mentionata. In acelasi timp, limba Romana a mai suferit numeroase modificari cauzate de influentele triburilor nomade, in special Gotii.

Invata Romana

Procesul de invatare a limbii romane este la fel de usor (sau greu, dupa caz) ca pentru oricare alta limba latina cum ar fi Italiana, Franceza sau Spaniola. De fapt, daca stii deja una dintre aceste limbi, iti va fi mult mai usor sa inveti romana deoarece au cuvinte, expresii, structuri gramaticale si semantice comune.

Poti downloada de pe Internet numeroase cursuri de limba romana si desi nu le vei gasi cu aceasi abundenta ca si pentru alte limbi gen Engleza, Franceza sau Spaniola, cele putine care sunt puse pe site-uri sunt de calitate relativ buna. Totusi, daca nu gasesti nimic online, poti incerca sa cauti o carte de cursuri si exercitii la librarie, dar acestea de multe ori au un pret destul de piperat.

Daca tot nu gasesti ce iti trebuie, poti incerca o metoda alternativa de invatare a limbii Romane si anume folosind jocuri de vocabular. Aceste jocuri de vocabular pot fi gasite pe Internet sau in mai sus amintitele carti de exercitii si sunt extrem de utile in formarea vocabularului.

Din punct de vedere gramatical, Romana are in mare parte aceleasi reguli de baza ca si Italiana (cele doua limbi sunt considerate descendente directe ale limbii Latine). De exemplu, substantivele din limba romana au un gen (feminin, masculin, neutru) un caz (nominativ, acuzativ, dativ, genitiv si vocativ) si numar (singular si plural). Articolele la fel ca si adjectivele si pronumele se “muleaza” dupa substantivul pe care il refera.Articles about Romanian in other languages