Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba PortughezaO scurta privire asupra istoriei limbii Portugheze

La radacini, Portugheza este o limba latina, cu mai multe straturi de influente nomadice dar si cu o puternica influenta din partea populatiei autohtone. Dintre toate limbile latine, Portugheza seamana cel mai mult cu Spaniola, cele doua limbi formandu-se din culturi similare si avand influente comune de-a lungul istoriei. De fapt, un portughez poate intelege ce vorbeste un spaniol si vice versa, desi sunt cateva diferente extrem de pronuntate intre cele doua limbi. Cele mai vizibile diferente intre Spaniola si Portugheza consta in pronuntarea cuvintelor si in ortografie.

Similaritudinile dintre cele doua limbi nu se opresc aici insa. Ambele limbi au avut o “Epoca de Aur” in timpul erei colonizarilor, cand exploratori din ambele tari au plecat spre taramurile nou descoperite pentru a forma comunitati puternice acolo. Spaniolii au colonizat zone precum Argentina sau Mexicul de azi pe cand colonistii portughezi si-au stabilit comunitatile in ceea ce este azi Brazilia. Din acest motiv, in Brazilia, limba oficiala este portugheza. Dupa limba spaniola, portugheza este a doua limba latina ca marime, avand aproximativ 180 de milioane de vorbitori pe intreg mapamondul, majoritatea lor fiind concentrati insa in Portugalia si Brazilia.

Caracteristici ale limbii Portugheze

De multe ori portugheza este vazuta ca o limba “melodica”din cauza pronuntiei cuvintelor. Ca si majoritatea limbilor latine, portugheza este mai putin dura decat, spre exemplu, Germana sau Olandeza iar regulile gramaticale ale limbii sunt asemanatoare cu cele ale francezei, romanei, spaniolei sau italianei, ceea ce inseamna ca odata ce stii una din aceste limbi iti va fi mult mai usor sa inveti portugheza (si vice versa). Majoritatea cursurilor de limba Portugheza pun accent pe faptul ca este o limba analitica, dinamica si “moale” si sustin idea ca gramatica si ortografia sunt usor de asimilat iar vocabularul poate fi extins cu usurinta.

De fapt, cel mai mare beneficiu al faptului ca inveti Portugheza este ca iti deschide cai de acces spre multe alte limbi latine. Odata ce te-ai pus la punct cu portugheza, nu te mai poate opri nimic din a fi un adevarat poliglot si poti trece la Spaniola, Franceza, Italiana, Romana sau practic orice alta limba cu un substrat Latin.

Deci…de unde incep?

Ca multe alte limbi, cand incepi sa inveti portugheza, prima ta tinta va fi sa iti creezi un vocabular cu care sa poti lucra. Incearca sa cauti cateva texte traduse pe Internet sau intr-o carte de exercitii pentru ca acestea ofera o asimilare rapida a cuvintelor noi. Totusi, nu cadea in capcana de a incepe cu primul text tradus care il gasesti, pentru ca s-ar putea sa fie prea complicat pentru tine. Exista multe lectii gratuite de Portugheza online care au texte traduse bazate pe dificultate si care pot fi un punct bun de incepere.Articles about Portuguese in other languages