Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba PolonezaRadacinile limbii Poloneze

Din punct de vedere istoric, Poloneza este o limba ce face parte din familia Indo-Europeana, iar daca detaliem si mai mult categorizarea, ea face parte din grupul de limbe Slavice de vest. Primele triburi slavice s-au asezat in Europa Centrala si de Est, ocupand zonele dintre Elba, in Vest, Balcani, in Sud si de Volga in Est. De aici, triburile au inceput sa isi formeze identitati proprii, formand trei mari categorii lingvistice, numite dupa zonele in care s-au format: limbile Slavice de Vest, de Sud si de Est.

Adevarul este ca nici una dintre cele trei familii nu au evoluat atat de drastic incant sa fie considerate complet diferite una de cealalta. Cele trei au acelasi substrat lingvistic si cultural iar Poloneza nu face exceptie de la regula. De exemplu, desi un sarb nu va putea intelege cu usurinta ce zice un polonez fara un studiu anterior al limbii Poloneze, lui ii va fi mult mai usor sa invete aceasta limba decat pentru un spaniol sa zicem. Daca ar fi sa facem o comparatie, putem spune ca limbile cu care Poloneza seamana cel mai mult sunt Ceha si Slovaca. De aici putem extrage o idee foarte importanta, si anume ca odata ce ai invatat una dintre aceste limbi, iti va fi extrem de usor sa le inveti pe celelalte. Urmand aceste trepte lingvistice, poti ajunge un poliglot al lumii Slavice intr-un timp foarte scurt.

Ce optiuni am daca vreau sa invat Poloneza?

La fel ca si cu multe alte limbi, Internetul e un loc bun pentru a incepe sa inveti Poloneza pe cont propriu. Lectile gratuite de Poloneza online se gasesc in abundenta pe site-uri dedicate dar fiind gratuite, unele vor fi de o calitate inferioara. Va fi decizia ta daca un asemenea curs gratuit este tot ce ai nevoie pentru a invata Poloneza sau daca trebuie sa il complementezi cu un curs practic la un centru lingvistic local, sau cu ajutorul unei carti de exercitii. In principiu, aceasta combinatie de metode ar trebui sa fie eficienta.

Un mod de a incepe procesul de invatare a limbii Poloneze este sa va concentrati mai intai pe imbunatatirea vocabularului prin citiri constante de texte traduse. Chiar daca nu vei intelege la inceput exact cum au fost traduse, aceasta metoda te acomodeaza cu limba Poloneza si iti formeaza o baza de cuvinte de unde poti avansa.

De indata ce vocabularul tau e cat de cat pus la punct, poti trece la lectii mai avansate cum ar fi invatarea regulilor gramaticale, structura propozitiilor si asa mai departe. Totusi, in aceasta perioada nu trebuie neglijata imbunatatirea constanta a vocabularului. Foloseste in continuare metoda “textelor traduse” sau daca vrei ceva mai relaxant, incearca sa gasesti cateva jocuri de vocabular distractive pe Internet. Indiferent de ce metoda alegi, important este ca la sfarsitul zilei sa fi cu cateva cuvinte mai bogat.Articles about Polish in other languages