Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba LatinaLatina – radacina culturii si a civilizatie Romane

Imperiul Roman este considerat de majoritatea istoricilor ca fiind leaganul civilizatiei moderne si unul dintre cele mai importante “ingrediente” in cultura Europeana. Fiind un Imperiu hegemonic pentru o lunga perioada de timp, acesta nu putea supravietui si prospera fara sa isi extinda granitele si fara a civiliza noi teritorii. Acest proces a fost numit simplu “romanizarea” acelor teritorii. Romanizarea s-a facut in mare parte cu ajutorul limbii Latine, care era folosita in acele vremuri pentru relatii internationale, comert si asa mai departe.

Desi nascuta in dealurile Romei, Latina s-a extins rapid si in celelalte zone si in statele-oras vecine si in scurt timp a devenit limba oficiala a zonei. La apogeul sau, Imperiul Roman s-a intains din Asia Mica pana in Peninsula Iberica in vest iar limbii Latine i-au crescut radacini in majoritatea zonelor acoperite intre aceste doua puncte, ca dovada a faptului ca pe baza ei s-au format numeroase limbi ulterior.

Faptul ca a fost folosita ca limba oficiala de catre Biserica Catolica mai tarziu, a fost de asemenea decisiv in sporirea importantei limbii Latine si facand-o sa reziste chiar si mult dupa ce imperiul Roman s-a dizolvat. In acea perioada, singurul mod in care puteai fi vazut ca si un poliglot adevarat era daca stiai cele doua limbi internationale, si anume greaca si latina.

Chiar daca in ziua de azi Latina este considerata o limba “moarta” deoarece numarul de vorbitori fluenti este extrem de redus (si evident…nu exista vorbitori “nativi”) ea si-a pus amprenta pe multe limbi moderne. In plus, Latina este folosita cu consecventa in domenii precum cel stiintific, academic sau legislativ.

Procesul de invatare a limbii Latine

Invatarea limbii Latine este o sabie cu doua taisuri in ceea ce priveste greutatea acestui proces. Pe de o parte, regulile limbii Latine sunt destul de structurate si foarte usor de urmarit si inteles. Daca stii deja o limba care are un substrat Latin (Franceza, Italiana, Romana, Spaniola, etc) iti va fi si mai usor sa intelegi majoritatea acestori reguli. Pe de alta parte, procesul de invatare este ingreunat deoarece nu exista foarte multi profesori (buni). Din cauza ca nu este o limba vorbita si folosita des, profesorii de Latina sunt rari si nu sunt intotdeauna specializati 100% pe acest domeniu.

O alternative la aceste cursuri ar putea fi sa iei cateva lectii gratuite de Latina online. Desi invatatul “de pe net” nu se poate compara cu urmarea unui curs bine structurat, acesta poate fi un bun punct de plecare. Odata ce stapanesti majoritatea regulilor gramaticale, trebuie sa iti imbogatesti vocabularul. Acest lucru poate fi facut prin mai multe metode, cele mai populare fiind textele traduse si jocurile de vocabular. Jocurile de vocabular te vor ajuta sa memorezi cuvintele mai usor si sunt de asemenea un mod extrem de relaxant de a invata.


Languages

Latina, Romana, more


Articles about Latin in other languages