Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba GermanaLucruri care merita si trebuie stiute despre limba Germana, inainte sa incepi sa o inveti

Ca si cu oricare alt proces de invatare, cand te apuci de limba Germana e bine sa iti formezi o baza de unde sa pornesti si sa afli cat mai multe informatii despre ceea ce urmeaza sa inveti. De aceea, am decis sa incep acest articol cu o scurta lectie in istoria limbii Germane, pentru a putea intelege mai bine de ce este important sa o invatam. De asemenea, vom vedea de ce limba Germana este considerata una dintre cele mai usoare limbi odata ce stii vorbi Engleza fluent.

Ce reprezinta limba Germana in ziua de azi?

Limba Germana este considerata azi una dintre limbile majore ale epocii, desi nu se compara ca numar de vorbitori cu Spaniola, Franceza, Engleza, Chineza sau Indiana. Totusi, Germana este extrem de importanta din cauza puterii economice a tarilor vorbitoare a limbii. Majoritatea vorbitorilor de Germana sunt concentrati in Europa Centrala, in tari precum: Austria, Polonia, Lichtenstein, Luxemburg si cateva zone din Elvetia, Belgia, Romania si Italia. Evident, pe langa acestea se adauga Germania, tara de origine a limbii.

De ce e considerata Germana o limba usoara de invatat?

Daca incepi pur si simplu un curs de Germana sau daca iei cateva lectii gratuite de Germana online, mai mult ca sigur ca nu ti se va parea o limba usor de asimilat. Faimoasele “cuvinte lungi” germane, cele trei vocale cu umlaut folosite in alfabetul limbii Germane si o anume rigiditate si duritate s fonologiei ei s-ar putea sa ii sperie pe cei mai putini perseverenti. Totusi, daca iti dedici putin timp pentru studiul limbii Germane, vei observa ca ea este extrem de usor de asimilat, mai ales daca esti stapan pe limba Engleza (cu atat mai mult daca Engleza este limba ta materna).

Cele doua limbi, Engleza si Germana au fost intr-o constanta colaborare pe parcursul timpului, influentandu-se una pe cealalta. Faptul ca amandoua au un substrat vest germanic puternic si influente latine le-a apropiat si mai mult. Multe cuvinte din Engleza seamana cu cele din Germana ceea ce face ca multi vorbitori de Engleza sa asimileze mult mai usor vocabularul german. Aceste cuvinte asemanatoare sunt numite “cognate” si sunt impartite in 3 categorii majore:

Cognate pure – aceste cuvinte au exact aceasi forma si acelasi sens in ambele limbi. Cognatele pure au o pronuntie de multe ori identica si sunt scrise la fel in ambele limbi. Invatarea acestor cuvinte comune este un bun punct de plecare pentru a iti forma un vocabular de baza ce poate fi folosit mai tarziu in procesul de invatare. Cateva exemple de astfel de cognate pure: butter (unt), finger (deget) sau winter (iarna).

Cognate apropiate – acest grup de cognate include cuvinte care au acelasi sens dar pronuntarea lor sau scrierea esti putin diferita. Acest grup este si cel mai mare si contine sute de cuvinte precum (cuvantul german – cuvantul englez): Bett – Bed, Bier – Beer, Gott – God, Haus – House, Maus – Mouse, Katze – Cat, Lachen – Laugh, Sommer – Summer, Wetter – Wheather si asa mai departe.

Cognate false – acest ultim grup de cognate poate fi problematic pentru cei care sunt la inceputul procesului de invatare a limbii germane. Multe cursuri de limba Germana sau lectii gratuite de Germana online au capitole intregi dedicate acestui grup de cuvinte, deoarece este extrem de usor sa le folosim gresit intr-o conversatie sau cand traducem un text. Cognatele false au proprietatea de a semana ca ortografie in ambele limbi, dar sensul lor este total diferit, ceea ce le face destul de periculoase pentru incepatori. Cateva exemple (cuvantul german – cuvantul englez – traducerea in engleza): baum – beam – tree, gift – gift – poison, knabe – knave – boy, kopf – cup – head, stadt – stead – city.


Languages

Germana, Romana, more


Articles about German in other languages