Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba FrancezaLumea francofona

Franceza este o limba cu un puternic substrat Latin, de unde si multitudinea de similitudini cu alte limbi romanice gen Spaniola, Portugheza, Romana si as mai departe. Deasupra acestui substrat Latin, Franceza a “suferit” numeroase influente din partea celtilor, a galilor si a numeroaselor triburi germanice nomade din zona. De asemenea, limba Greaca a avut o influenta puternica in timpul in care aceasta era o limba dominanta in Europa. Fiecare din aceste influente pot fi recunoscute in Franceza vorbita astazi, sau in ortografia si gramatica limbii, ceea ce da acestei limbi un loc aparte in sanul familiei de limbi romanice.

Termenul de “Francofonie” se refera la totalitatea diasporei franceze, intinsa pe teritoriul a mai multe de 40 de tari care au Franceza ca limba oficiala. In afara Frantei, limba este vorbita in cateva tari Europene, precum o parte a Belgiei, in Luxemburg sau Elvetia. Franceza este vorbita si in alte continente, de exemplu in Canada (America de Nord) sau in numeroase tari din Africa: Algeria, Coasta de Fildes, Tunisia, Maroc, Congo, Niger, Senegal si multe altele. In toate aceste tari Franceza este ori studiata ca si limba principala in sistemul local de invatamant, sau ca limba secundara “oficiala”, alaturi de limba natala.

3 motive pentru a invata Franceza

1. Daca limba ta natala este una romanica sau anglo-saxona la origini, va fi extrem de usor sa inveti limba Franceza, deoarece ea are multe reguli gramaticale si ortografice comune cu celelalte limbi din ramurile respective. Memorarea cuvintelor va fi mai usoara prin prisma faptului ca multe cuvinte din Franceza seamana cu echivalentele lor din Engleza spre exemplu, deci odata ce ai invatat Engleza, Franceza va fi floare la ureche.

2. Daca nu ai banii sau timpul necesar sa iei un curs de limba Franceza, poti sa gasesti usor cursuri gratuite de Franceza online. Internetul ofera numeroase site-uri cu astfel de cursuri si cu numeroase jocuri de vocabular care te vor ajuta sa iti imbunatatesti setul de cuvinte si expresii folosibile si te vor ajuta sa iti perfectionezi ortografia.

3. Franceza este astazi una dintre cele 6 limbi considerate “internationale”, folosite de Natiunile Unite in relatiile internationale, in comert si asa mai departe. Din acest punct de vedere, este extrem de important sa stim sau macar sa intelegem limba Franceza, in special daca lucrezi intr-un domeniu care are cuvantul “international” in descriere. Comertul, diplomatia, media si multi alti factori sunt puternic influentati de limba Franceza, deci participarea la cateva cursuri pentru invatarea (sau perfectionarea) limbii iti vor fi extrem de utile in cariera.


Languages

Franceza, Romana, more


Articles about French in other languages