Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba OlandezaLimba Olandeza, de la origini pana astazi

Olandeza este atestata ca limba de sine statatoare incepand cu anii 500 E.N, certificatul de nastere a limbii fiind “ruptura” petrecuta intre limbile tribale germanice. Ceea ce astazi este cunoscuta ca “Olandeza Veche” dureaza o perioada indelungata de circa 600 de ani, intre 500 si 1200 E.N. In aceasta perioada, Olandeza si-a pastrat o mare parte comuna cu alte limbi vest-germanice, insa incet incet s-a slefuit intr-o limba unica si relativ diferita de celelalte ramuri germanice. Era urmatoare din istoria limbii Olandeze este cunoscuta ca “Olandeza Mijlocie”, o perioada care a durat aproximativ 300 de ani, intre 1200 si 1500. Aceasta perioada este considerata un “tampon” intre Olandeza Veche si Olandeza Moderna, vorbita si in ziua de azi.

Olandeza Moderna a fost influentata serios de mai multe limbi precum Germana, Franceza si Engleza, in perioadele lor de “lingua franca”. Faptul ca Olanda se afla la intersectia acestor trei mari culturi a sporit procesul de slefuire a Olandezei Moderne cu elemente ale celor trei limbi. De asemenea, Greaca si Latina au avut un rol decisiv in crearea limbii Olandeze de azi, crescand vocabularul acesteia la aproximativ 350 000 de cuvinte, probabil cel mai vast vocabular intalnit la o limba in ziua de azi.

Cum sa inveti Olandeza usor

Uita vechile cursuri de invatare a Olandezei care te vor purta fara nici o structura printre lectii plictisitoare, fara sa iti dea exemple practice si interactive. Acestea nu doar ca sunt de domeniul trecutului, dar a fost demonstrat de nenumarate ori ca sunt extrem de ineficiente, nu doar in cazul Olandezei ci si in al multor alte limbi. Cursurile de invatare a limbii Olandeze din ziua de azi pun mare accent pe interactivitatea cu studentul si asimilarea naturala (nu fortata) a regulilor gramaticale, de scriere, de pronuntare si a cuvintelor si expresilor. Majoritatea cursurilor de Olandeza gratuite online pe care le puteti gasi pe intreg Internetul se bazeaza pe aceste principii de altfel.

Invatarea limbii Olandeze este considerata un proces greu, in comparatie cu alte limbi, oarecum asemanator cu cel de invatare a limbii Germane, ceea ce nu este surprinzator avand in vedere originile comune ale celor doua limbi. Totusi, daca deja sunteti familiari cu limba Germana, veti asimila mult mai usor conceptele limbii Olandeze, ceea ce poate fi un avantaj. De asemenea, odata ce invatati Olandeza, Germana va fi floare la ureche si veti fi pe drumul cel bun in ceea ce consta obtinerea statutului de poliglot.

Probleme care pot aparea in procesul de invatare a limbii Olandeze

Pentru multi, a invata sa scrie si citi Olandeza nu este foarte dificil, insa pronuntarea cuvintelor poate deveni destul de repede un calvar. Pronuntarea cuvintelor poate fi cateodata extrem de diferita fata de felul in care sunt scrise iar tonalitatea poate varia drastic. Sigur, va veti da seama de acest fapt indata ce veti auzi un Olandez nativ vorbind, dar daca nu ati reusit sa faceti acest lucru pana acum, va voi da un exemplu concludent. Tom Meyer, un comentator radion Olandez spunea in emisiunile sale despre propria sa limba: “Olandeza nu este o limba; este o boala a gatului”.


Languages

Olandeza, Romana, more


Articles about Dutch in other languages