Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba CehaOriginile si istoria limbii Cehe

Limba Ceha, impreuna cu alte limbi precu Poloneza, Slovaca, Sarba formeaza un grup aparte de limbi numit “grupul Slavic de vest”. Fata de celelalte limbi din acest grup insa, Ceha a fost puternic influentata de catre limbiile slavice din est si sud, ceea ce formeaza anumiti numitori comuni intre Ceha si Ucrainiana, Rusa, Bulgara, Croata si Macedona.

Alte limbi care si-au lasat amprenta pe felul in care Ceha a evoluat includ Latina, Germana si Slavona veche dar si cateva grupuri mici de limbi aduse in zona Cehiei de catre nomazi. Fiecare din aceste elemente au adus anumite imbunatatiri si modificari in vocabularul limbii Cehe, au alterat regulile gramaticale initiale si de asemenea, au influentat modul in care sunt pronuntate cuvintele.

Exista vreun mod “usor” de a invata Ceha?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de un numar de variabile. Daca limba ta natala are o baza Slavica sau daca esti un poliglot care stie deja una sau mai multe limbi Slavice, invatarea limbii Cehe va fi o plimbare in parc pentru tine.

In schimb, daca nu ai avut vreodata contact cu o limba Slavica inainte sa incepi invatarea limbii Cehe, singurul mod in care poti sa te obisnuiesti cu stilul si regulile acesteia este sa exersezi. Desigur, nici un curs de Ceha nu va echivala in eficienta cu o conversatie “live” cu un vorbitor nativ al limbii, de aceea daca aveti posibilitatea sa aveti o conversatie cu un Ceh, profitati la maxim de ea. Trebuie sa continuati sa folositi frazele care le-ati invatat si memorat si chiar daca la inceput va fi greu sa purtati o conversatie in ambele sensuri din cauza ca setul de cuvinte si expresii pe care il controlati este destul de mic, in timp ele vor deveni a doua natura.

Lectii gratuite de Ceha online

Exista zeci, daca nu sute de site-uri interesante, informative si distractive in acelasi timp, care va pot ajuta sa invatati limba Ceha. Puteti de exemplu sa luati lectii gratuite de Ceha online de pe un site si sa le complementati cu alte site-uri care ofera jocuri de vocabular cum ar fi quiz-uri despre limba Ceha, puzzle-uri, teste sau exercitii distractive. Folosind aceste jocuri de vocabular va va ajuta sa memorati cuvinte mult mai repede si va va fortifica ortografia si modul in care pronuntati cuvintele.

De multe ori nu este benefic sa va concentrati la inceput prea intens pe gramatica limbii Cehe. Desi in multe limbi invatarea gramaticii este un proces direct si are un rol determinant in multe aspecte ale procesului de invatare, multi lingvisti propun pentru limba Ceha ca acest aspect sa fie cladit treptat, nu fortat. Cu cat veti face mai multe exercitii de limba Ceha, veti observa ca si gramatica voastra se va imbunatati iar noile reguili vor fi asimilate instinctiv.


Languages

Ceha, Romana, more

Lectii

Ceha-Romana, more


Articles about Czech in other languages