Start rapid: Incepeti

What language do you learn?

What language do you speak?


Limba ChinezaFascinatia limbii Chineze

Multe lectii gratuite de Chineza online sau offline incep prin a spune studentilor ca limba Chineza este una dintre cele mai batrane si fascinante de pe fata Pamantului. De asemenea, Chineza este una dintre cele mai raspandite limbi din lume, fiind vorbita de peste 1.3 miliarde de oameni, majoritatea lot fiind situati in Asia Sud Estica.

Limba Chineza este de fapt compusa din mai multe dialecte relative diferite, dar care se bazeaza pe aceeasi structura, pe aceleasi reguli si in mare masura, pe acelasi vocabular. O comparatie poate fi facuta intre Chineza ca o limba generala si totalitatea limbilor romanice. Totusi, dialectele Chinezesti au mult mai multe elemente comune intre ele decat limbile romanice. De exemplu, un Francez nu va putea intelege foarte mult din ce vorbeste un Italian, desi ambele limbi sunt romanice si au elemenete comune de gramatica, fonetica, etc. In schimb, un vorbitor al dialectului Wu chinezesc se va putea intelege relative bine cu, sa zicem, un vorbitor al dialectului Mandarin.

Apropo de dialecte, lingvistii au impartit limba Chineza in aproximativ 6-12 asemenea grupuri, depinzand de modul in care le numaram (de exemplu, daca numaram si sub-dialectele ca fiind separate). Cele mai populare 3 dialecte sunt totusi cel Mandarin (care are aproximativ 800 de milioane de vorbitori), Wu (aproximativ 90 de milioane de vorbitori) si cel Cantonez (80-90 de milioane de vorbitori). Pentru ca dialectul Mandarin domina clar ca si numar de vorbitori intre cele 3, de multe ori intre Chineza, ca limba, si dialectul Mandarin se pune un semn de egalitate.

Cum sa invatam Chineza…ouch!

Pentru lumea vestica, procesul de invatare a limbii Chineze este, sa fim realisti, unul extrem de dificil. Desi sunt variatii mici intre limbile “Vestice”, ele au multe reguli comune de gramatica, o fonologie relativ similara, o structura a propozitiilor comuna si acelasi alfabet. Cand invatam Chineza insa, aproape toate aceste concepte cu care ne-am obisnuit vor fi aruncate in are. Daca te apuci de un curs de invatare a limbii Chineze, primul pas va fi sa te acomodezi cu toate aceste diferente inainte sa incepi sa memorezi cuvinte, sa iti imbunatatesti vocabularul sau sa inveti alfabetul Chinezesc.

Metode de invatare a limbii Chineze

Majoritatea cursurilor de invatare a limbii Chineze si multe alte surse de educatie organizata incep procesul de invatare a studentilor vestici prin traducerea ideogramelor Chinezesti in alfabetul nostru, folosind un sistem special numit “sistemul Pinyin”. Dupa ce acest pas este asimilat, este urmarita o invatare scalara, de la usor la greu. Ce inseamna asta, e ca primele cursuri vor contine cateva reguli de baza ale gramaticii Chinezesti (care este considerata relativ usoara de inteles din punctul de vedere al unu vestic), apoi va trece prin pronuntarea corecta a cuvintelor (un element problematic la inceput, dar care poate fi invatat cu putin efort in scurt timp) iar la final se va urmari imbunatatirea vocabularului folosind texte traduse, jocuri de vocabular, casete audio, etc. Ultimul pas si cel mai greu, este concentrarea pe caracterele si numeralele Chinezesti, care pentru cei mai multi studenti sunt o adevarata bataie de cap.


Languages

Chineza, Romana, more


Articles about Chinese in other languages