Kjapp start: Spill

What language do you learn?

What language do you speak?


Historiske fakta om det tyrkiske språket

Som et av de største og mektigste rikene i Middelalderen, spredte det Ottomanske imperiet, som er opphavet til det moderne Tyrkia, sine erobringer og sin påvirkning gjennom både sverd og ord. Selv om sverdet uten tvil var mest i bruk, ble også det tyrkiske språket brukt til å påvirke og assimilere de nye territoriene, ettersom handel, internasjonale affærer og andre lignende ting skjedde på tyrkisk i hele Sør-Europa på den tiden.

Fra et etnisk synspunkt tilhører tyrkisk den tyrkiske språkgruppen (stor overraskelse, ikke sant?) som utviklet seg i Midt-Østen, og strakte seg helt til Øst-Europa. Sett i et større perspektiv blir tyrkisk kategorisert under den ural-altaiske språkfamilien, som også inkluderer språk som ungarsk og finsk.

I dag snakkes tyrkisk av omtrent 70 millioner mennesker verden over, de fleste av dem bor i Tyrkia. Andre land som har store tyrkisktalende samfunn inkluderer Danmark, Tyskland, Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kypros, Hellas, Iran, Irak, Israel og Frankrike.

Vanskeligheter med å lære seg tyrkisk

Uansett hvilken kultur du kommer fra og hvilke språk du allerede kan, så vil du sikkert synes at tyrkisk er et vanskelig språk å lære seg. Det betyr ikke at du ikke kan klare det hvis du er ambisiøs nok, men læringsprosessen vil være mer problematisk enn hvis du lærer et "lettere" språk som for eksempel spansk, fransk, engelsk og så videre.

Først og fremst er tyrkisk skrift ganske vanskelig å forstå. I starten av det 20. århundre brukte tyrkisk den perso-arabiske skriften, som senere ble endret til latinsk skrift av den såkalte "modernisereren" av Tyrkia, Kemal Ataturk. Dette kan noen ganger føre til forvirring, selv om gammel arabisk skrift sjelden blir benyttet (noen anser den til og med som utdødd).

De fleste tyrkiskkurs vil fokusere på andre aspekter i stedet for å starte med skriftspråket, det vanligste er å starte med å øke ordforrådet og gi et kort innblikk i grammatikkreglene til det tyrkiske språket. Fra et grammatisk synspunkt anses tyrkisk å være gjennomsnittlig vanskelig når det gjelder å lære seg reglene og forstå dem. Hovedproblemet er vanligvis uttale og staving.

Men før du kan stave eller uttale ord, må du først vite hva de betyr. Derfor er den aller første oppgaven din å øke ordforrådet og huske ord. Dette kan gjøres på flere ulike måter. Først bør du ta noen gratis tyrkiskleksjoner på nettet, som vil gi en naturlig forbedring av ordforrådet ditt etter hvert som du går dypere inn i kurset. Den andre muligheten er å benytte oversatte tekster for å finne nye ord og huske dem. Sist, men ikke minst, hvis du vil lære språket på en mer avslappende, morsom måte, så kan du prøve noen ordleker som puslespill og quiz. Dette er kanskje ikke den mest effektive læringsmetoden, men spillene kombinerer nytte med moro, derfor er de et supert verktøy når du skal lære deg tyrkisk.


Undervisninger

Tyrkisk-Norsk, mer: Tyrkisk


Articles about Turkish in other languages