Kjapp start: Spill

What language do you learn?

What language do you speak?


Historien til det rumenske språket

I begynnelsen av kristendommens tid var det som i dag er Romania bebodd av Geto-dakier, en indo-europeisk stammefamilie. Med den latinsk utvidelsen fra Sentral-Europa, og den greske innflytelsen fra sør, fikk Geto-dakene kontakt med datidens to store sivilisasjoner gjennom handel og, selvsagt, kriger. Romerske skrifter bekrefter at geto-dakiske handelsmenn rundt Donau var polygloter, ettersom de snakket flere lokale dialekter, latinsk og gammelgresk. Det er fra denne kombinasjonen av kulturer det rumenske folket og språket har oppstått, selv om dagens språk mest er påvirket av latinsk.

Faktisk er det bare rundt 100 ord igjen som stammer fra den gamle geto-dakiske dialekten, de andre har enten blitt omformet av det latinske språket eller ganske enkelt erstattet. Den greske innflytelsen er mest synlig i de sørlige områdene av Romania og er ikke veldig stor, men verdt å nevne. Samtidig kan man oppdage andre nomadiske påvirkninger på det rumenske språket, de fleste kan spores til goterne.

Lær rumensk

Å lære rumensk er like enkelt (eller like vanskelig) som å lære et hvilket som helst annet latinsk språk, som italiensk, fransk eller spansk. Faktisk, hvis du allerede kan noen av disse språkene, vil det sannsynligvis bli enkelt å lære rumensk, ettersom de deler mange ord, grammatiske strukturer og regler for uttale.

Selv om du ikke vil finne like mange av dem som du vil med engelsk, italiensk, fransk eller enkelte andre språk, så kan rumenskkurs og bøker lastes ned fra nettet, eller kjøpes i enkelte bokhandler dersom du planlegger å studere språket på egen hånd. En annen god kilde til læringsmateriell finner du på de mange sidene som tilbyr gratis rumenskkurs på nettet.

Og hvis disse ikke er bra nok for deg, kan du prøve å øke ordforrådet gjennom mengder av rumenske ordleker Disse ordlekene vil hjelpe deg å huske ord og forbedre stavingen og uttalen din. Selv om du ikke kan lære deg rumensk bare ved hjelp av ordleker, så er de et bra supplement til gratis rumenskleksjoner på nettet eller andre rumenskkurs du eventuelt følger.

Fra et grammatisk synspunkt deler rumensk de samme reglene som italiensk (begge språkene er tross alt regnet for å stamme direkte fra latinsk). Rumenske substantiv for eksempel, er påvirket av kjønn (hunkjønn, hankjønn og intetkjønn), kasus (nominativ, dativ genitiv og vokativ) og antall (entall og flertall). Artiklene, i tillegg til de fleste adjektiv og pronomen, endrer kjønn med det substantivet de henviser til.


Undervisninger

Rumensk-Norsk, mer: Rumensk


Articles about Romanian in other languages