Kjapp start: Spill

What language do you learn?

What language do you speak?


Et lite glimt inn i den portugisiske språkhistorien

I bunn og grunn er portugisisk et latinsk språk, som har flere lag med nomadiske innflytelser i tillegg til innfødte påvirkninger fra innbyggerne på den Iberiske halvøy. Av alle de andre latinske språkene er portugisisk det som ligner mest på spansk, ettersom de to språkene har oppstått fra lignende kulturer og har hatt nesten de samme innflytelsene gjennom historien. Faktisk kan en portugisisktalende enkelt forstå hva en spansktalende person sier og omvendt, selv om det er noen opplagte forskjeller mellom de to språkene, spesielt når det gjelder uttale av ord, staving og så videre.

Likhetene mellom portugisisk og spansk stopper ikke her. Begge språkene hadde sitt høydepunkt under kolonitiden, da oppdagere fra begge land satte føttene sine på ny jord i Sør-Amerika og opprettet store samfunn der. Spanjolene koloniserte det området som utgjør dagens Argentina og Mexico, mens portugisiske kolonister satte foten i det som er dagens Brasil. Derfor er portugisisk fortsatt det offisielle språket i Brasil, og det gjør språket til det nest største latinske språket i verden, med omtrent 180 millioner brukere i Portugal, Brasil og flere andre, mindre områder.

Karakteristikkene til det portugisiske språket

Ofte blir portugisisk kalt et "melodisk" språk, på grunn av sin litt morsomme uttale av ord og lyder. Som de fleste latinske språk er portugisisk mindre likefremt enn for eksempel germanske språk, og de grammatiske reglene er veldig likt det du har lært hvis du snakker spansk, fransk eller italiensk. De fleste portugisiskkurs og bøker vil understreke at språket er analytisk, ettersom det har avskaffet endingene, samtidig som det fortsatt er dynamisk og mykt. Vokabularet, grammatikken og ortografien er enkel å forstå og lære selv om du ikke er godt kjent med andre latinske språk.

Faktisk er en av hovedfordelene med å lære portugisisk at det gjør det lettere for deg å lære andre språk på det latinske familietreet. Når du begynner å skjønne portugisisk, er det ingenting som hindrer deg i å bli en ekte polyglot, ettersom du enkelt kan gå videre til spansk, italiensk, rumensk eller andre språk som har sin basis i latinske røtter.

Så hvor skal jeg begynne?

Som med de fleste språk, når du starter å lære portugisisk er det første målet ditt å forbedre ordforrådet. Finn noen oversatte tekster og prøv å lese begge versjonene, merk deg likheter og bruk en ordbok hvis du er usikker på hvordan et ord ble oversatt. Men ikke start med en tilfeldig tekst på internett, det vil bli for komplisert i begynnelsen. Det finnes flere gratis portugisiskleksjoner på nettet som tilbyr slike tekster til nybegynnere og de vil være et godt utgangspunkt for deg.

Når du kommer så langt at du kan lese en tekst og forstå hovedpunktene i den, kan du gå videre til mer kompliserte ting som grammatikk, ortografi, uttale og så videre. Men ikke glem å utvide ordforrådet ditt. Selv om en naturlig økning i ordforrådet vil skje under læringsprosessen, kan du alltid forsterke den med å lese mye på det språket du lærer, eller gjennom å spille noen morsomme og avslappende ordleker som kan hjelpe deg å huske enkelte ord og setninger.


Languages

Portugisisk, Norsk, mer

Undervisninger

Portugisisk-Norsk, mer


Articles about Portuguese in other languages