Pika-aloitus: Pelaa

What language do you learn?

What language do you speak?


Fascinationen af det kinesiske sprog

Mange gratis kinesisktimer online såvel som offline, begynder med at fortælle dig, at kinesisk er et af de ældste og mest fascinerende sprog i verden. På samme tid er det et af de mest udbredte sprog, idet det tales af over 1.3 milliarder mennesker, hvoraf de fleste befinder sig i Sydøstasien.

Det kinesiske sprog består faktisk af flere lettere forskellige dialekter, der deler den samme struktur og de samme regler, udover en stor del af det samme ordforråd. Man kan sammenligne kinesisk generelt med alle de romanske sprog tilsammen. Alligevel er de kinesiske dialekter meget tættere på hinanden end de romanske under-sprog, så hvor en franskmand ikke ville være i stand at forstå meget af hvad en italiener siger, uden først at have studeret det italienske sprog, så ville det være noget lettere for en kineser, der taler wu at kommunikere med én, der for eksempal taler mandarin.

Når vi er ved dialekter, så består kinesisk af omkring 6-12 særlige dialekter, alt efter hvordan man tæller dem (og hvorvidt man også tæller under-dialekter med). Men de tre mest populære er uden tvivl mandarin (som der er cirka 800 millioner der taler), wu (tales af omkring 90 millioner) og kantonesisk (tales af omkring 80-90 millioner). Fordi mandarin er så dominerende blandt kinesisktalende og fordi så stort et antal mennesker taler det, sker det ofte at der sættes lighedstegn mellem dialekten og selve sproget.

At lære kinesisk …av!

Vi kan lige så godt se det i øjnene, det at lære kinesisk er for den vestlige verden noget af en pine. Til trods for at der er små variationer mellem de vestlige sprog, har de alligevel stort set de samme regler, den samme fonologi og sætningsopbygning, såvel som det samme alfabet. Når det gælder kinesisk forsvinder stort set alt hvad vi har lært ud af vinduet og det er temmelig svært for os at tænke på nogen anden måde end den vi er vant til. Hvis du begynder på at lære kinesisk vil det første skridt være at vænne dig til alle disse forskelle før du begynder at lære ord udenad, forbedre dit ordforråd eller lære alfabetet.

Metoder til at lære kinesisk

De fleste “lær kinesisk” kurser såvel som næsten alle organiserede kilder, begynder med at lære kinesisk til vestlige studerende ved at oversætte kinesiske ideogrammer til det romanske alfabet ved hjælp af pinyin systemet. Når dette trin mestres går læreprocessen fra nem til svær, hvilket vil sige, at det første kursus vil indeholde kinesiske grammatikregler (som er lettere at forstå og mindre komplicerede end dem der gælder for visse vestlige sprog), gennemgå udtale (som vil være et problem i starten, men efter et stykke tid kan mestres), derefter gå til en forbedring af ordforrådet gennem brug af tekster til at lære ord udenad , ordforrådsspil , lydbånd og lignende og til sidst fokusere udelukkende på kinesiske tegn og tal, hvilket er noget af et problem for de fleste studerende.Articles about Chinese in other languages