Hurtig start: Afspil

What language do you learn?

What language do you speak?


Det ukrainske sprogs rødder og forgreninger

Som regel opdeler lingvister de slaviske sprog i tre grupper, alt efter deres geografiske placering: vestlige, sydlige og østslaviske sprog. Til trods for at de har det samme etniske fundament og har adskillige sproglige ligheder, er der også en række forskelle, der er lette at få øje på, mellem disse tre hovedgrupper. Det bør dog nævnes at uanset hvilken kategori deres sprog falder under, så kan slavisktalende, som regel, forstå hinanden uden hjælp fra en tolk. Yderligere vil det være ekstremt nemt at gå videre til det næste når du først har lært ét slavisk sprog og dermed kan du blive en sand polyglot på ingen tid. Det er derfor også vigtigt at lære ukrainsk, hvis du har planer om at lære at tale et andet sprog fra den østslaviske sprogstamme, som for eksempel russisk eller hviderussisk.

Det ukrainske sprog – statistik og egenskaber

Antallet af ukrainsktalende ligger på omkring 52 millioner, hvoraf 90 % er koncentreret i Ukraine. De andre 10 % udgør den ukrainske diaspora, som er spredt ud over adskillige lande verden over, som for eksempel Argentina, Hviderusland, Brasilien, Canada, Ungarn, Letland, Polen, Rumænien, Rusland og USA.

Af alle de slaviske sprog minder ukrainsk strukturelt set mest om russisk. Det er selvfølgelig også et resultat af Ruslands dominans over Ukraine såvel som den konstante indflydelse fra russisk handel og migration i området. De fleste lingvister vil være enige i, at når du først kan tale enten russisk eller ukrainsk, så vil det kun kræve et par måneder og et godt kursus at lære at tale det andet sprog. Derfor kan det nærmest synes at være spild ikke at lære det det “komplementerende” sprog, når du først har studeret et af dem.

At lære ukrainsk

Hvis du er begyndt på at lære ukrainsk for dig selv, siddende i dit varme hjem i stedet for at tage et organiseret “Lær ukrainsk” kursus eller noget lignende, er der flere muligheder til din rådighed, der hver især kan vise sig at være nyttige. For det første skal du huske at internettet er din ven og at du nemt kan finde gratis ukrainsktimer på nettet , hvoraf nogen vil vise sig at være rigtig brugbare og andre vil vise sig at være spild af tid. Begynd ikke på et af disse lektionsforløb, før du har sikret dig at det præcist dét, du er ude efter og måske skulle du snuse list rundt og finde ud af hvad andre har at sige om dem først.

Den anden mulighed du har, er at starte med at nogle muntre ordforrådsspil . Ordforrådsspil er et godt valg for nybegyndere til det ukrainske sprog, som endnu ikke har en grundlæggende base af kendte ord og som gerne vil bygge et fundament til at opbygge ordforrådet på. Disse spil vil hjælpe dig med at lære ord udenad på en nemmere måde og nogen af dem kan hjælpe dig med stavning og sågar udtale, så du kan slå mere end en flue med et smæk.


Languages

Ukrainisk, Dansk, mere

Undervisning

Ukrainisk-Dansk, mere


Articles about Ukrainian in other languages