Hurtig start: Afspil

What language do you learn?

What language do you speak?


Historiske fakta om det tyrkiske sprog

Det Osmanske rige, det moderne Tyrkiets forfader, var en af de største europæiske og internationale magter i middelalderen og det spredte dets erobringer og indflydelse både med ord og sværd. Til trods for at sværddelen blevet taget i anvendelse langt oftere, kan det ikke nægtes at det tyrkiske sprog blev brugt til at få indflydelse på og tilegne sig nye territorier eftersom handel og internationale forhold og andre lignende aspekter i det sydøstlige Europa på den tid blev klaret på tyrkisk.

Set fra et etnisk synspunkt stammer tyrkisk fra turkic (kæmpe overraskelse ikke sandt?), der opstod i Mellemøsten og strakte sig hele vejen til Østeuropa. Bredere set kategoriseres tyrkisk under den Uralisk-altaiske sprogfamilie, der også omfatter sprog som for eksempel ungarsk og finsk.

I dag tales tyrkisk af cirka 70 millioner mennesker verden over, hvoraf den største koncentration er at finde i Tyrkiet. Andre lande der har stærke tyrkisktalende samfund inkluderer Danmark, Tyskland, Østrig, Belgien, Bulgarien, Cypern, Grækenland, Iran, Irak, Israel og Frankrig.

Problemer med at lære tyrkisk

Ligegyldig hvilken kultur du kommer fra og hvilke sprog du allerede kan, så vil du sikkert mene at tyrkisk er et temmelig svært sprog at lære. Det betyder ikke, at du ikke kan lære det hvis du er ambitiøs nok, men indlæringsprocessen vil nok ikke være så problemfri som hvis du skulle lære et ”nemmere” sprog som for eksempel spansk, fransk eller engelsk og så videre.

For det første er tyrkisk skriftsprog svært at forstå. Tilbage i starten af det 20. århundrede anvendte tyrkisk skriftsprog de persisk-arabiske skrifttegn, som senere blev ændret til den latinske skrift. Dette kan stadig forårsage nogen forvirring selvom det gamle arabiske skriftsprog sjældent anvendes (der er endda nogen der anser det for at være uddødt).

De fleste “Lær tyrkisk” kurser vil fokusere på andre aspekter i stedet for at starte med skriftsproget; de mest almindelige udgangspunkter er en udvidelse af ordforrådet og en kort indføring i det tyrkiske sprogs grammatikregler. Med hensyn til hvor svært det er at tilegne sig og forstå reglerne, anses det tyrkiske sprog grammatisk set for at være temmelig ordinært. De største vanskeligheder er som regel med udtale og stavning.

Men før du kan stave eller udtale ord er du i første omgang nødt til at vide, hvad de betyder. Derfor er din første opgave at udvide dit ordforråd og lære ord udenad . Dette kan gøres på forskellig måde. Den første vil være at du tager nogle gratis tyrkisktimer på nettet , hvilket vil naturligt vil udvikle dit grundlæggende ordforråd efterhånden som du kommer længere ind i kurset. Den anden mulighed kunne være at gøre brug af oversatte tekster som en metode til at finde nye ord og lære dem udenad. Til sidst men ikke mindst kunne du forsøge dig med nogle ordforrådsspil som for eksempel puslespil eller quizzer, hvis du har lyst til en mere afslappende, sjov tilgang til emnet. Det er måske ikke den mest effektive indlæringsmetode, men de kombinerer nytte og nydelse og er derfor et godt værktøj, som du kan anvende i tyrkiske indlæringsproces.


Languages

Turkisk, Dansk, mere

Undervisning

Turkisk-Dansk, mere


Articles about Turkish in other languages