Hurtig start: Afspil

What language do you learn?

What language do you speak?


Et lille kig ind i det portugisiske sprogs historie

Portugisisk har dets rødder i det latinske sprog, men det har flere over-lag af nomadisk indflydelse og derudover har de indfødte på den iberiske halvø også haft indflydelse på sproget. Fordi de to sprog udspringer fra kulturer der minder meget om hinanden og fordi de har været underlagt stort set den samme påvirkning op gennem historien, så minder portugisisk af alle de latinske sprog mest om spansk. Faktisk kan en portugisisktalende sagtens forstå hvad en spansktalende person siger og omvendt, til trods for, at der er nogle tydelige forskelle mellem de to sprog, især med hensyn til udtale af ord, stavning og så videre.

Lighederne mellem portugisisk og spansk ophører ikke her. Begge sprog havde deres storhedstid i kolonitiden, hvor opdagelsesrejsende fra begge lande nåede frem til de nye lande i Sydamerika og etablerede store samfund der. De spanske koloniområder er dem der i dag udgør Argentina og Mexico, mens de portugisiske koloniherrer gik i land i det der i dag er Brasilien. Derfor er portugisisk stadig det officielle sprog i Brasilien den dag i dag, hvilket gør portugisisk til det andet største latinske sprog i verden med cirka 180 millioner mennesker, der taler sproget i Portugal, Brasilien og adskillige andre mindre områder.

Det portugisiske sprogs særkende

På grund af dets ret sjove udtale af ord og lyde anses portugisisk ofte for at være et ”melodisk” sprog. Som det gælder for de fleste andre latinske sprog er portugisisk mindre kontant end for eksempel de germanske sprog og dets grammatikregler minder meget om dem du har lært i spansk-, fransk- eller italiensktimerne. De fleste “Lær portugisisk” kurser og bøger vil lægge vægt på det faktum at sproget er analytisk, det er dynamisk og blidt til trods for at det har opgivet dets bøjninger. Selvom du ikke kender til noget andet latinsk sprog, så er det nemt at forstå og få fat i ordforråd, grammatik og retskrivning.

Faktisk er en af de største fordele ved at lære portugisisk, at det giver dig mulighed for at få nem adgang til andre sprog inden for det latinske stamtræ. Når først du har styr på dit portugisiske sprog, er der ikke noget der kan forhindre dig i at blive en sand polyglot, eftersom du nemt kan gå videre til spansk, fransk, italiensk, rumænsk eller ethvert andet sprog, der har basale latinske rødder.

Så hvor skal jeg starte?

Når du begynder på at lære portugisisk bør dit første mål være at forbedre dit ordforråd som det også gælder for de fleste andre sprog. Find nogle oversatte tekster og prøv at læse begge versioner, mens du forsøger at få øje på lighederne, brug en ordbog hvis du er usikker på hvordan et bestemt ord blev oversat. Lad være med at starte med en tilfældig tekst fra internettet, den vil vise sig at være for svær for dig. Der findes adskillige gratis portugisisktimer på nettet der tilbyder sådanne tekster til nybegyndere og det kunne være et muligt udgangspunkt for dig.

Når du når til et punkt, hvor du kan analysere en tekst og uddrage hoveideerne, kan du gå videre til mere komplicerede emner som for eksempel grammatik, retskrivning, udtale og lignende. Men husk ikke at forsømme din ordbase. Selvom en naturlig udvidelse af ordforrådet vil finde sted i løbet af indlæringsprocessen, kan du altid underbygge den ved at læse en masse på det pågældende sprog eller ved at spille nogle sjove og afslappende ordforrådsspil der kan hjælp dig med at lære visse ord eller udtryk udenad.


Languages

Portuguese, Dansk, mere

Undervisning

Portuguese-Dansk, mere


Articles about Portuguese in other languages