Hurtig start: Afspil

What language do you learn?

What language do you speak?


Den opgående sols tungemål

Den japanske kultur rummer et stort fascinationspotentiale for resten af verden på grund af dets særegenhed og skønhed, men også på grund af landets økonomiske magt. Dette har fået mange til at gå i gang med at studere det japanske sprog enten i forretningsøjemed, for at forbedre karrieremuligheder eller simpelthen for at tilfredsstille deres egen nysgerrighed angående Japan og dets sprog. Og vi kan lige så godt se i øjnene, at det indgyder en del mere ærefrygt blandt dine venner eller mennesker du lige har mødt, hvis de hører at du taler japansk end hvis det drejer sig om for eksempel fransk eller spansk, som er mere almindelige sprog. Hvis det lykkes for dig at lære japansk (hvilket for at være helt ærlig ikke ligefrem er den nemmeste opgave) så vil andre sprog vise sig at være så lette som ingenting og du vil anses for at være en sand polyglot i løbet af kort tid.

Problemer med at lære japansk

Set fra en vesterlændings synsvinkel er japansk temmelig svært at lære, på grund af de regler som sproget påtvinger én i form af grammatik, høflighedsregler, skrift (anvender en kombination af tre skrifter – kanji, hiragana og katakana) og så videre. Disse regler er ikke så vanskelige i sig selv, men det er svært for os at tilsidesætte det system vi normalt tager for givet og erstatte det med noget, der er radikalt anderledes.

En anden hindrig med hensyn til at lære japansk er, at japansk er et agglutinerende sprog. Dette betyder at det er et “syntetisk” sprog, hvor det i stedet for at være ordets stamme, der ændrer sig, så er det hver eneste affiks, der repræsenterer en betydningsenhed. Dette koncept er ikke let at forstå eller i hvert fald ikke før du har vænnet dig til det. De fleste “Lær japansk” kurser forsøger at undgå at sammenligne det japanske med nogen af de vestlige sprog simpelthen fordi det vil gøre mere skade end gavn i forhold til indlæringsprocessen.

At lære japansk på nettet

Til trods for den ny fundne interesse for at lære japansk har fået en masse institutioner og virksomhader til at oprette organiserede japanskkurser, kan du også lære det på nettet i dit eget tempo og som regel uden at skulle bruge alt for mange penge på det. Der findes dusinvis af virksomheder, der tilbyder gratis japansktimer på nettet og disse er en god måde at starte indlæringen på. En anden mulighed ville være at prøve nogle ordforrådsspil , selvom disse ikke vil være så effective som et fuldt kursusforløb. Alligevel kan du forsøge dig med dem eftersom du muligvis vil lære ord udenad med større lethed og forbedre dit ordforråd ganske hurtigt.

Sidst men ikke mindst, hvis du allerede har en base at arbejde med, kunne du prøve at læse nogle oversatte tekster og sammenligne de to versioner med henblik på at finde nye ord, bestemme høflighedsformer og så videre. Efter et stykke tid vil en kombination af alle disse metoder medføre en mærkbar udvidelse af dit ordforråd og i løbet af kort tid vil du fylde dine venner med respekt for dine japanske sprogkundskaber.


Languages

Japanese, Dansk, mere

Undervisning

Japanese-Dansk, mere


Articles about Japanese in other languages