Hurtig start: Afspil

What language do you learn?

What language do you speak?


Værd at vide om det tyske sprog før du begynder på at lære det

Som det gælder for enhver indlæringsproces, så er det godt at skabe et fundament og finde yderligere information om det, du gerne vil tilegne dig. Derfor vil vi starte med en kort lektion i det tyske sprogs historie, så kan du kan forstå, hvorfor det er vigtigt at lære tysk og også hvorfor det anses for at være et af de nemmeste sprog at lære, når først du blevet bekendt med engelsk.

Tysk anses for at være en et af verdens hovedsprog, til trods for at det ikke kan konkurrere med andre sprog som for eksempel spansk, fransk, engelsk, kinesisk eller hindu, når det gælder antallet af mennesker der taler sproget, men tysk er vigtigt på grund af de tysktalendes landes økonomiske og politiske magt. Koncentrationen af tysktalende befinder sig i Centraleuropa, i de følgende lande: Tyskland, Østrig, Polen, Lichtenstein, Luxemburg og nogle dele af Schweitz, Belgien, Rumænien og Italien.

Så hvorfor anses tysk for at være nemt?

Hvis du blot begynder på et “Lær tysk” kursus eller tager et par enkelte gratis tysktimer på nettet , vil du sikkert ikke være enig i det faktum at tysk er et let sprog at lære. I begyndelsen lader du dig måske skræmme af de berømte “lange ord”, de 3 ekstra omlydskonsonanter, der bruges i det tyske sprog kombineret med en vis hårdhed i dets fonologi. Men hvis du tager dig god tid til at studere sproget, vil du finde ud af, at det faktisk er temmelig nemt, når du først har lært engelsk (og endnu nemmere, hvis dit modersmål er engelsk).

De to sprog har gennem tiden ”samarbejdet” med hinanden konstant, præget hinanden. Det faktum at de har det samme vestgermanske lag tilfælles og den samme latinske indflydelse, gør at de er endnu tættere på hinanden. Mange ord ligner hinanden på engelsk og tysk, hvilket gør det nemmere for engelsktalende mennesker at lære ord udenad og forbedre deres ordforråd på tysk. Disse ord kaldes kognater og de kan opdeles i tre hovedkategorier:

Sande kognater – disse ord har præcis den samme form og den samme betydning både på engelsk og tysk, hvilket gør dem utrolig nemme at bruge fra begge sider. Sande kognater lyder også ens og staves på samme måde på begge sprog. De udgør et godt udgangspunkt i læreprocessen og kan hjælpe dig med at opbygge dit tyske ordforråd . Eksempler på sådanne sande kognater omfatter: butter, finger eller winter.

Tætte kognater – denne gruppe kognater indeholder ord, der har den samme betydning, men som har en lidt anden fonologi eller stavemåde. Den pågældende gruppe er den største, den indeholder hundredevis af ord, som for eksempel (tysk version – engelsk version): Bett – Bed, Bier – Beer, Gott – God, Haus – House, Maus – Mouse, Katze – Cat, Lachen – Laugh, Sommer – Summer, Wetter – Wheather og så videre.

Falske kognater – hvis du er nybegynder i forhold til at lære tysk, kan denne sidste gruppe gøre livet lidt svært for dig. Mange “Lær tysk” kurser og gratis tysktimer på nettet vil indeholde kapitler der især fokuserer på falske (eller uægte) kognater, fordi det er så nemt for en ny elev at blive forvirret. Falske kognater er ord der ligner og/eller lyder ens på begge sprog, men hvor betydningen er helt forskellig. Eksempler kan være (tysk ord – engelsk ord – betydning på engelsk): baum – beam – tree, gift – gift – poison, knabe – knave – boy, kopf – cup – head, stadt – stead – city. Det er utrolig vigtigt at lære de ord udenad der er markeret som falske kognater, så de ikke anvendes ubevidst i en samtale og placeres i en forkert kontekst.

Languages

Tysk, Dansk, mere

Undervisning

Tysk-Dansk, mere


Articles about German in other languages