Hurtig start: Afspil

What language do you learn?

What language do you speak?


Det nederlandske sprog, fra dets begyndelse frem til i dag

Der findes beviser for at nederlandsk eksisterede som sprog så tidligt som 500 e.Kr., hvor ”splittelsen” af de germanske stammesprog fandt sted. Dét der i dag kendes som ”gammel nederlandsk” dækker en periode på omkring 600 år mellem 500 or 1200. Det gamle nederlandske sprog var stadig meget råt og mindede rigtig meget om de andre vestgermanske stammesprog, især i dets begyndelse. Hefter fulgte en periode, der er kendt som ”middelnederlandsk”, som varede fra omkring 1200 til 1500. Dette anses for at være en mellemperiode for det nederlandske sprog, eftersom det var i løbet af disse 300 år at overgangen mellem gammelt nederlandsk og det nederlandsk, der tales i dag fandt sted.

Adskillige andre sprog såsom tysk, fransk eller engelsk har haft stor indflydelse på det moderne nederlandsk. Der findes også temmelig mange låneord fra græsk eller latin i det nederlandske ordforråd, som faktisk er et af de mest ordrige i verden, med tæt på 350.000 opslagsord.

At lære nederlandsk på den nemme måde

Glem de gamle “Lær nederlandsk” kurser der går fra lektion til lektion uden omtanke og uden at give dig nogle få eksempler, der kan styrke det du allerede har lært eller forbedre dit ordforråd . I dag handler sprogkurser kun om interaktiv eller naturlig (i modsætning til påtvungen) assimilation af nye regler, ord eller udtryk. Faktisk vil de fleste af de gratis nederlandsktimer du finder på internettet være baseret på et af disse to principper.

Det at lære nederlandsk anses for at have nogenlunde samme sværhedsgrad som det at lære tysk, hvilket ikke er overraskende, når man tager det faktum i betragtning at de to sprog har fælles rødder tilbage i historien. Så hvis du allerede kan tale tysk, vil de samme indlæringsprincipper gøre sig gældende, når du begynder på at lære nederlandsk.

Dét der er vigtigst for dig at gøre, når du begynder på at lære nederlandsk, er at forbedre dit ordforråd . Det er af afgørende betydning for dig, at du begynder at genkende ord og udtryk, før du begynder på at lære grammatik eller noget som helst andet. For at kunne lære ord udenad hurtigere og mere effektivt, kan du prøve at spille nogle ordforrådsspil . Disse spil byder på en hurtig udvidelse af dit ordforråd og de vil ikke blot hjælpe dig med at lære ord udenad , men også med at lære dem udenad på en måde, der både er effektiv og langvarig.

Mulige problemer med at lære nederlandsk

For mange er det at lære at læse og skrive nederlandsk ikke specielt svært, men at tale det falder dem stort set umuligt. Udtalen af ord er nogen gange helt forskellig fra hvordan de skrives og tonaliteten varierer også drastisk. Hvis du aldrig har hørt en indfødt hollænder tale, vil jeg give dig et eksempel på hvad Tom Meyer, en hollandsk radio kommentator har sagt om hans eget sprog: “Nederlandsk er ikke et sprog; det er en sygdom i halsen”.


Languages

Hollansk, Dansk, mere

Undervisning

Hollansk-Dansk, mere


Articles about Dutch in other languages